Η προστασία του σώματος από την ηλιακή ακτινοβολία,που αποτελείται από το υπέρυθρο,το ορατό και το υπεριώδες φάσμα επιτελείται μέσω του δέρματος.Οι ακτινοβολίες UVB είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις που προκαλούνται στο δέρμα.Αντίθετα, οι ακτίνες UVA είναι λιγότερο βλαπτικές ενώ οι πολύ επικίνδυνες UVC συγκρατούνται από την στοιβάδα του όζοντος της ατμόσφαιρας.Οι κλιματολογικές συνθήκες,το είδος του τριχώματος του ζώου,ο τρόπος ζωής του,η γεωγραφική περιοχή,ο βαθμός εναπόθεσης μελανίνης στο δέρμα είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που διεισδύει στο δέρμα του.

Δύο,κατά βάση είναι οι επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα: η φωτοτοξίκωση και η φωτοευαισθητοποίηση.Η πρώτη,είναι συχνή στην κλινική πράξη και οφείλεται στην παρατεταμένη έκθεση του ζώου στον ήλιο που έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και κοντό τρίχωμα.Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν μορφολογικές,λειτουργικές και ανοσολογικές μεταβολές στο προσβεβλημένο δέρμα.Αντίθετα, στην φωτοευαισθητοποίηση που δεν είναι συχνή στο σκύλο και τη γάτα οι δερματικές αλλοιώσεις είναι δυσανάλογες με τον βαθμό έκθεσης στο ηλιακό φως και οφείλονται στην παρουσία διάφορων φωτοευαίσθητων ουσιών.

Στο σκύλο η φωτοδερματίτιδα παρατηρείται κυρίως στο επιρρίνιο και ακρορρίνιο, λόγω έλλειψης στα σημεία αυτά

χρωστκής.Στη γάτα προσβάλλονται κυρίως τα πτερύγια των αυτιών, το επιρρίνιο-ακρορρίνιο τα βλέφαρα και τα χείλη. Οι μεταβολές στο δέρμα περιλαμβάνουν ερύθημα, εξοίδηση ,εφελκίδες και σε βαρύτερα περιστατικά έλκη και ουλές. Στην περιοχή των αλλοιώσεων μπορεί να εμφανιστεί σε βάθος χρόνου και καρκίνος του δέρματος.

Η διάγνωση στηρίζεται βασικά στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα και στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος όταν το ζώο προφυλάσσεται από το ηλιακό φως. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι σε ορισμένες αυτοάνοσες δερματοπάθειες όπως ερυθηματώδης πέμφυγας, δισκοειδής και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος οι αλλοιώσεις επιδεινώνονται δραματικά με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο καθώς και η χρησιμοποίηση διάφορων αντιηλιακών σκευασμάτων  με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15.Τα αντιηλιακά αυτά σκευάσματα εφαρμόζονται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο ή 2 φορές ημερησίως. Τέλος, στα βαρύτερα περιστατικά ενδείκνυται και η χορήγηση κορτιζόνης για 7-10 ημέρες και ειδικά για τη γάτα, η μερική ή η πλήρης εκτομή των αυτιών.